Mikor tegnap este hóttfáradtan hazaértem, azt csináltam, mint a legtöbb ember ilyen helyzetben: ledőltem az ágyra és bekapcsoltam a tévét, amiben ilyen celebek-főznek-műsor volt. És úgy döntöttem, együnk már valami nem-műanyag kaját. Így kezdtem bele ma nemtávirat távollétében életem első hagymalevesébe.

Mivel konyhatündéri képességeim csak igen lassan fejlődnek, ezért nálunk minden recept úgy kezdődik: kapcsold be az internetet. Mióta jó pénzért a wifit is megcsináltam, ezt már a konyhában is tehetem. Lássuk hát a folyamatot!

Recept: Gourmandnet.hu

Komment: birge

A hagymalevesnek sok variációja létezik: néhol egy pár csepp konyakkal, vagy fehérborral ízesítik. Az alábbi recept a hagyományos elkészítési módot ismerteti.

Elkészítési idő

20 perc

Elkészülési idő

30 perc

Nehézségi fok

nehézségi fok

Egy almácska.. remélem ez azt jelenti, hogy a recept hülyebiztos és igen könnyű elkészíteni.

Hozzávalók 4 személyre
 • 3 fej közepes vöröshagyma
 • hmm.. itthon csak kettő van.. na, mindegy, max kevesebb lesz.
 • 4 dkg vaj
 • 1 liter csontlé vagy 2 leveskocka
 • Csontlé? ez igen perverzül hangzik.. maradjunk inkább a leveskockánál. De akkor főzzek belőle levest? vagy csak simán hajigáljam bele?
 • 1 gerezd fokhagyma
 • Legyen kettő hogy kipótoljuk a vöröset. Meg amúgy is szeressem a fokhagymát:)
 • 10 dkg reszelt ementáli sajt
 • ami trappista, mert egyrészt az ementálit nem szeretem, másrészt úgysincs itthon.
 • 2 evőkanál liszt
 • szerecsendió
 • fehérbors
 • 4 szelet toastkenyér
Elkészítés

1. A megtisztított vöröshagymát felkarikázzuk, a fokhagymát finomra aprítjuk és a vajon mindkettőt aranybarnára pirítjuk.

Normál esetben a hagymavágást nemtáviratra hagyom, mert én ugyan éltem együtt többé-kevésbé szakácsokkal, ő viszont minden házibuliban kuktáskodott egynek, így a hagymavágásban nagyon profi.  De most nincs itthon. Mindegy.. gondolom a karikázás úgyis egyszerűbb, mint a rendes hagymavágás… Akkor most hogy felvágtam, aprítsunk fokhagymát. Hm.. nagy ötlet: reszeljük inkább le! Oké, a sajtreszelőnek ez az oldala nem erre való (utóbb megtudtam: almareszelésre.) Akkor a másikon. Nno. Most szórjuk bele a kondérba. Vajon a konyhánk elég tiszta ahhoz, hogy a padlóra esett hagymát is beletegyem? Nemtávirat állítólag tegnap takarított.. ha mégsem, hát magára vessen.

Miután pénteken kábé hetven igét ragoztam végig franciául (és ez nem túlzás: tényleg ennyien voltak!) ez már nagyon jól megy – akár más nyelveken is. Magyarul például így:

te hagymát pirítasz
ő hagymát pirít
Ti hagymát pirítotok
ők hagymát pirítanak
én nem értem, miért nem csinál semmit a hagyma.. Be is szaladok számot váltani Belizáron. ja, hogy odaég?

Ezután liszttel megszórjuk, és folyamatos kevergetés mellett felöntjük a csonlével.

Ahá, szóval meg kellett volna főzni a leveskockát. Szólhattak volna előbb is. Mindenesetre felhangosítom ezt a számot, mert szeretem.

Sóval, szerecsendióval, és borssal fűszerezzük, majd lassú tűzön puhára főzzük.
Szerecsendió??? Ezt eddig senki nem mondta nekem. Az meg mi??? De jó! Süsü szól a winampból:)

15-20 perc lassú főzés után szedd ki a hagyma felét és passzírozd át. A pépet keverd el a tojássárgákkal, s folyamatos keverés mellett add hozzá a leveshez.

Passzírozás. Ez megint új. Ötvenszer leírom, hogy előbb elolvasom a receptet, aztán állok neki főzni. Vajon ezt hogy kell csinálni?
Nemtávirat időközben hazaért és a turmixgépre szavaz. Hát az most épp elfogyott. Akkor reszelővel. Ahhoz meg kissé forró. Akkor próbáljuk meg villával. Az sem az igazi. Akkor le van @&Ł$, beleteszem a tojást és mehet vissza a levesbe az egész.

Tojássárga-szétválasztás. Nemtávirat segíts! Ja, hogy telefonál. Hát akkor nekem kell. Láttam már ilyet a tévében, nem lehet túl nehéz. Tényleg nem az. Csak a héját nem kell észrevenni a levesben.

Végül forrósítsd fel a levet, s tálaláskor a tetejére bőven tegyél reszelt sajtot.

2. A kenyér héját levágjuk, a szeleteket átlósan kettévágjuk, a sajttal megszórjuk és megpirítjuk.

Tálalás, díszítés

A levest forrón leveses csészékbe töltjük, tetejükre egy kevés reszelt sajtot és friss petrezselymet szórunk. A sajtos kenyérszeleteket a csészealjra helyezzük és így tálaljuk a levest.

Nna. Nem túl szép, ellenben finom. Ha így folytatom, hamarosan én leszek Julia Child. Képet is akartam ide tenni, de sajna sehol nem találom a fényképezőgép kábelét.

Bon apétit!

A másodikat azért nemtávirat csinálja.

(Ja, és a hozzávalók nem 4 hanem 2 személyre szólnak mint kiderült.. nálunk legalábbis majdnem teljesen elfogyott.)

Reklámok