Lassan olyanok leszünk, mint azok a legendás angolok, akik állandóan az időjárásról beszélnek. Mióta van tévém, megnézem a híradót, és feltűnt, hogy egyre gyakrabban az időjárás a vezető, fő hír. Árvíz itt, belvíz ott, földcsuszamlás, szélvihar, jégeső, délen hideg, északon meleg, az egész világ a feje tetejére állt. Még a borzasztóan színvonalas Napló című műsor is szentelt a témának vagy tíz percet. Pánikhangulat mindenhol, úristen, vége a világnak – kábé erről szólt az egész. Mit tegyünk? Hát alkalmazkodjunk, mondta a megszólaltatott időjós.

Mindeközben a műsor szavazós kérdése: Ön szerint újra kell-e kezdeni a nyomozást a Jimmy-ügyben?

Gratulálok emberiség, megint megdicsérhetjük magunkat. Sehol a műsorban, vagy a híradókban, vagy úgy általában a közhangulatban nem hallottam, hogy bárki azt mondaná: emberek, tán tenni kéne valamit! Próbáljunk meg mondjuk kevesebbet kocsikázni! Kevesebbet fogyasztani! Szelektíven gyűjteni a hulladékot! Vagy bármit, de tegyük már élhetőbbé saját környezetünket! Biztos, hogy az egyetlen, amiti tehetünk, az, hogy beletörődünk, és folytatjuk tovább a környezetromboló életmódot? Többször is idézgették a CIA idevágó tanulmányát, mely szerint Európában hamarosan az ételért fogunk küzdeni*, és mi ahelyett, hogy elgondolkodnánk, hogyan lassítható ez a folyamat, inkább csak beletörődünk, és beteszünk egy esernyőt a táskánkba, ha netán esne az eső. Hát gratulálok.

*Nem egészen értettem a CIA tanulmányt, mert amit én két éven keresztül tanultam biztonságpolitikán, az nem egészen vág egybe ezzel a tanulmánnyal. Nem tudom, hogy a TV2 értelmezte félre, vagy én a tanultakat, vagy a tanárok a tanulmányt. No, de mindegy. A lényegen ez sajnos nem sokat változtat.

Reklámok