Az egerek igen érdekes állatok, idejük nagy részében összebújva alszanak, egymást piszkálják, fészket építenek és elássák a kajájukat. Persze így leírva, nem hallatszik, hogy ez milyen iszonyatosan cuki. Mivel futóegerekről van szó, ezért a hátsó lábuk értelemszerűen ugró-, illetve futóláb, vagyis hosszú, erős alsó lábszáruk van, és brutális lábujjaik: amikor megtámaszkodnak és szétterpesztik a negyvenötösnek tűnő lábukat, akkor mindig icipici farkasemberlábak jutnak eszembe róla. Ezzel szemben a mellső mancsaik picik és szépen manikűrözöttek, mint minden jólnevelt rágcsálónak. Ha esznek vagy fészket rendeznek vagy bármit csinálnak, akkor vagy felállnak a hátsó lábaikra (mindezt nagyterpeszben természetesen), vagy leülnek a seggükre, és a lábuk meg előre van nyújtva, mint valami legózó kisgyereknek. Simogatni meg kézbe venni még nem igazán hagyják magukat, de borzalmasan kíváncsiak, szóval ha beteszem a kezem a terráriumba, akkor szagolgatják és belemásznak. Ha megmozdítom, akkor ugranak egy nagyot, de egy másodperc múlva már megint ott vannak:)

A lefekvési szertartás a következőképpen néz ki: ha Bob (vagy Bobek) alszik, akkor Bobeknak (vagy Bobnak) feltétlenül oda kell mennie, és három-négy alkalommal keresztülgyalogolnia rajta, csak hogy érezze a törődést. Ha a tesó már kellőképpen felébredt, akkor oda lehet bújni hozzá, összegömbölyödni, és kezdődhet a szundikálás.  Nemtávirat azt állítja, hogy esténként én is így szoktam csinálni, de ez szerintem elkerülhető lenne, ha nem keresztbe aludna az ágyon. Amúgy is: tehetek én arról, hogy folyton a térdem meg a könyököm alatt van?

Mint általában a testvérek, az egerek is civakodnak néha, ilyenkor enyhe cincogással adják a világ tudtára, hogy perpatvar van. Részemről mindig aggódom, nehogy komoly legyen a dolog, ezért ha elfajulni látszik a vita, akkor közbelépek. De időnként csak simán szemétkednek egymással: például odaviszik a kaját a fészekbe, ahol a másik alszik, és amikor az illatokra felébred, akkor az evőegér gyorsan elszalad (a kajával persze). Ma reggel például az egyik ült a faágon és békésen rágcsált valami szénát, a másik meg odaült mellé, és nemes egyszerűséggel lelökte a fenekével. Mondjuk ez nem akadályozta meg az egyes számú egeret abban, hogy tovább írógépezzen a szénaszálon:)

Reklámok